Geplaatst op september 8, 2015

Hoe rekent een advocaat?

Dat is een lastige vraag: advocaten mogen namelijk zelf bepalen wat ze voor hun diensten vragen. De uurtarieven van advocaten kunnen sterk verschillen, van circa 100 euro tot circa 500 euro per uur. Vraag daarom bij het eerste gesprek met uw advocaat naar een inschatting van de kosten.

Zo’n inschatting is wel erg onzeker want de advocaatkosten zijn afhankelijk van veel factoren. Denk aan de hoeveelheid getuigen die moeten worden gehoord in een zaak of de lengte van een procedure (soms volgt er nog een hoger beroep). Daar staat tegenover dat u ook bewegingsruimte hebt om met uw advocaat financiële afspraken te maken. U kunt onderhandelen over het uurtarief of bijvoorbeeld een vaste prijs voor de hele procedure afspreken (Fixed fee). U kunt bovendien maandelijks een overzicht van de gemaakte uren en een kostenoverzicht van uw advocaat vragen, zodat u goed zicht houdt op de rekening die u kunt verwachten.

Kosten snel bespreken

Kosten kunt u het beste al bespreken tijdens de eerste ontmoeting met uw advocaat. Dat schept duidelijkheid en voorkomt discussie achteraf. Vraag uw advocaat tijdens dat eerste gesprek om een schatting van de kosten, een toelichting en schriftelijke bevestiging van het declaratiesysteem dat hij in uw geval zal toepassen. U kunt dan ook informeren naar andere kosten die gepaard gaan met een gerechtelijke procedure zoals de griffiekosten voor de rechtbank (inkomensafhankelijk), proceskosten voor bijvoorbeeld getuigen en deskundigen die worden opgeroepen of de dagvaarding (u kunt worden veroordeeld deze te betalen als u de zaak verliest).

Zolang uw zaak loopt, houdt uw advocaat u op de hoogte over eventueel extra werk en daarmee oplopende kosten. Mocht hij daarin om wat voor reden dan ook tekort schieten, schroom niet om zelf contact op te nemen. Zo wordt u niet voor onaangename verrassingen gesteld. (bron: Nederlandse Orde van Advocaten)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen and tagged , , , , , , .